sobota, 29 marca 2014

BURGERY WOŁOWE Z MAJONEZEM KOLENDROWYM

Pyszne, soczyste burgery w delikatnej, rozpływającej się w ustach bułce. To działa na wyobraźnię, ale nie tylko. Alternatywne burgery są ostatnio bardzo modne, zarówno w wersji domowej, jak i restauracyjnej. Są pyszne, na prawdę warto umieć je przyrządzać, a tym samym być fashionistą jedzeniowym.







Przepis na 6 burgerów (ok. 400 kcal każdy):
  • 6 domowych bułek hamburgerowych (przepis poniżej), 
  • 1/2 kg mielonej wołowiny, 
  • 6 plastrów sera żółtego (ja użyłam salami),
  • 1 pomidor,
  • 1/2 małej cebuli,
  • garść liści świeżego szpinaku,
  • świeżo mielony czarny pieprz, 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire,
  • mielony kminek,
  • sól kamienna.
do podania: majonez kolendrowy*, domowe frytki, chipsy z batatów.

Przygotowanie:

Mieloną wołowinę doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Dodać sosu Worcestershire. Wymieszać i trzymać w lodówce. Przed smażeniem burgerów mięso wyjąć i uformować 6 kotletów (najlepiej przymierzyć je mniej więcej rozmiarowo do bułek). Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty na stronę (czas pieczenia można modyfikować i dostosować do swoich upodobań). Pod koniec smażenia położyć na burgerze plaster sera. Podawać od razu w bułce, z dodatkami.
     
* - majonez kolendrowy: 4 łyżki majonezu bez jajek, duży pęczek świeżej kolendry, 2 ząbki czosnku, sól, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać w blenderze. Przechowywać w lodówce.



Bułki hamburgerowe 

Bułki ostateczne, pyszne, delikatne, lekko słodkie i jakie puszyste! Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 40 minut i wychodzą absolutnie zawsze! Znalezione na Taste of Home

Składniki na 10 sztuk:
  • 2 opakowania suchych drożdży, 
  • szklanka + 2 łyżki ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 1/4 szklanki nierafinowanego cukru brązowego,
  • 1 wiejskie jajko,
  • 3,5 szklanki mąki (pszennej lub orkiszowej),
  • 2 łyżki mleka, 
  • 4 łyżki sezamu.

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i oliwą i odstawić na 5 minut. Dodać jajko, sól i mąkę. Wyrabiać około 5 minut. Podzielić na 10 części. Każdą bułkę posmarować odrobiną mleka i obsypać sezamem. Pozostawić na 10 minut. Piec w 220 stopniach przez 10 - 12 minut.



6 komentarzy:

  1. Taki hamburger z domową bułeczką i pysznymi dodatkami to idealna, zdrowsza alternatywa dla tych kupnych...zdecydowanie też takie wolę. Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama planuję przygotować takie domowe burgery - są pyszne i wiadomo co w nich jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam burgerów, bo nie przepadam.... ale Twoje pięknie wyglądają, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojjj narobiłaś mi smaka tymi hamburgerami:-))muszę wypróbować:-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. ojjj narobiłaś mi smaka tymi hamburgerami:-))muszę wypróbować:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne burgery, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń