poniedziałek, 10 marca 2014

ZUPA KREM Z BURAKA I WIŚNI

Niesamowita zupa o niecodziennym smaku i konsystencji. Urzekła mnie swoim intensywnym i zadziwiającym aromatem oraz prostotą. Przyrządzam i podaję ją w najprostszej formie - z czterech składników.









Składniki na 4 porcje (po 65 kcal):
  • 2 średnie buraki,
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożonych),
  • 2 szklanki wody,
  • 5 łyżek śmietany 12%.
do podania: płatki kokosowe, śmietana

Przygotowanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Gotować w 2 szklankach wody z wiśniami przez 20 minut. Zawartość wraz z wywarem i śmietaną zmiksować na gładką masę w blenderze (w razie potrzeby można dodatkowo przetrzeć przez sitko). Podawać na ciepło lub na zimno z kleksem śmietany i płatkami kokosa.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam krem z buraka, a z wiśniami jeszcze nie próbowałem. Zapowiada się ciekawie i na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie, nudny burak wzbogacony kwaskowatą wiśnią, spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo, jaki ciekawy przepis na zupę krem, jeszcze z takim połączeniem się nie spotkałem

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Uwielbiam buraki <3

    OdpowiedzUsuń