wtorek, 4 listopada 2014

WARZYWA PO MAROKAŃSKU Z WĄTRÓBKĄ KRÓLICZĄ

Chęć na warzywa w stylu marokańskim chodziła już za mną od kilku dni. Jak to się stało, że ostatecznie zagrały w duecie z wątróbką? To bardziej przyziemne, niż ktokolwiek mógłby się spodziewać. Dzień wcześniej robiliśmy tuszę królika, z której zostały nam wątroba i nerki. Pomysł na marynowanie wątróbki pochodzi od Marokańczyka, który starał mi się jak najlepiej zobrazować, jak idealnie ją przygotować, więc danie naprawdę oddaje klimat kraju Maghrebu.

Składniki na 1 porcję:

Mięso:
  • wątróbka i nerki królicze z jednego królika* (można zastąpić kurzymi),
  • 1/4 łyżeczki kuminu,
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryczki,
  • pieprz mielony,
  • sól morska,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

    * - kupiliśmy tuszę królika i przygotowaliśmy królika pieczonego w winie, nic się nie zmarnowało

Warzywa:
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 duży pomidor,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki imbiru (startego świeżego lub mielonego),
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • sól morska.

Przygotowanie:

Wątróbkę i nerki dokładnie oczyścić. Składniki marynaty wymieszać w dużej misce, dodać mięso. Marynować minimum 1 godzinę. W międzyczasie można przygotować warzywa. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Dodać pomidora i paprykę, przyprawić i smażyć przez chwilę. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 20 minut. Kiedy warzywa są już gotowe, można smażyć wątróbkę. Patelnie z nieprzywieralną powłoką dobrze rozgrzewamy. Wykładamy mięso i całą zawartość marynaty (można dodać dodatkową łyżkę oliwy) i szybko smażymy z każdej strony. Podajemy od razu, na ciepło.





3 komentarze: