poniedziałek, 11 maja 2015

WIOSENNY MAKARON Z CUKINIĄ I SZPARAGAMI

Moja intensywna eksploatacja wiosennych warzyw nadal trwa i ma się dobrze. Kiedy cena szparagów spadła do racjonalnej, zaczęliśmy kupowanie na kontenery, a nie pęczki. Można je serwować na tysiąc różnych sposobów. Przepisy na szparagi nigdy się nie kończą, a to właśnie jeden z nich.




Składniki na 4 porcje:
  • 250g makaronu z pszenicy durum, 
  • 2 cukinie (ja użyłam zielonej i żółtej), 
  • 250g sera mozzarella, 
  • 500g szparagów, 
  • 3 łyżki bazyliowego pesto*, 
  • 4 łyżki sera ricotta, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 2 szalotki, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • listki świeżego oregano, 
  • listki świeżej bazylii, 
  • sól morska.
* - najlepiej użyć domowego lub sklepowego, o jak największej zawartości bazylii i oliwy z oliwek. 

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 8-9 minut lub wg informacji na opakowaniu). Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce (najlepiej samemu wyczuć, w którym miejscu będą się łamać). Gotować kilka minut w osolonej wodzie na stojąco. Bardzo ważne, aby ich nie rozgotować, bo mogą się rozpadać i być gorzkie. Po ugotowaniu ochłodzić i pokroić na 3 lub 4 części każdą sztukę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na złoty kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i cukinię pokrojoną w małe kawałeczki. Dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec czasu duszenia wymieszać ugotowany makaron z bazyliowym pesto i przełożyć na patelnię, do usmażonej cukinii. Dodać szparagi i pokrojony ser mozzarella, delikatnie przemieszać i pozostawić na minutę pod przykryciem, aż do rozpuszczenia się sera. Dosolić, jeśli jest taka potrzeba. Podawać od razu z łyżką sera ricotta, świeżą bazylią i oregano.


Halo, szparagi

To jeden obowiązkowych trendów sezonu, szczególnie, że ten trwa jedynie 2 miesiące. Chodzi tu jednak o znacznie więcej, niż o modę i bycie w temacie. Szparagi to prawdziwy kaprys natury. Są przepyszne a do tego niezwykle niskokaloryczne - 100g to tylko 18 kcal. Składają się w ponad 90% z wody, a do tego najczęstszą formą ich przygotowania jest właśnie gotowanie, co nie odbiera im dietetycznego wizerunku. Mimo to są bogatym źródłem witamin i minerałów. Można je jadać praktycznie w dowolnych ilościach, o każdej porze dnia. Ważne jednak, aby właściwie je przygotować i nie pozwolić im się zepsuć - szparagi powinniśmy przechowywać w lodówce i zużyć do 3 dni od zakupu.

Jak wspomniałam wyżej sposobów na podanie szparagów jest tyle, ile kucharzy na świecie. Jeśli nie jesteście zbyt zaprzyjaźnieni z tym warzywem zacznijcie od najprostszego - ugotowania go w wodzie lub na parze. Podajcie je z dodatkiem sera, masła lub delikatnego sosu czy jajka. Zaprzyjaźnijcie się z ich smakiem, opanujcie do perfekcji sposób gotowania ich na chrupko, a jednak miękko. Kiedy już znudzicie się tym purytańskim serwowaniem szparagów zacznijcie prawdziwą zabawę. Zróbcie z nich zupę, dodawajcie do risotta, makaronów, kanapek i koreczków. Uzupełniajcie nimi dania mięsne i rybne. Spróbujcie szparagowego koktajlu i sosów na bazie tego królewskiego warzywa. Eksperymentujcie i koniecznie dzielcie się wrażeniami i przepisami.


43 komentarze:

  1. Uczta dla podniebienia, pyszne smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny obiad . Wpraszam się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, lekkie danie, idealne na wiosenny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście wiosennie, a do tego zdrowo i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również uwielbiam szparagi! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. za takie dania lubię wiosnę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie,też uwielbiam szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  9. A właśnie dziś kupiłam szparagi, chętnie wykorzystam ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pozytywnie wygląda! Pozostaje mi tylko czekać na cukinię z ogródka ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite są takie dania, można je modyfikować na tysiąc sposobów i zawsze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam wygląda apetycznie baaardzo :) Ciekawy przepis z użyciem szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musiało być przepyszne :) Jutro koniecznie muszę kupić szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To musiało być przepyszne :) Jutro koniecznie muszę kupić szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też mam fisia na punkcie szparagów i wariuje w warzywniaku :) sałatka wygląda ślicznie, pięknie się to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowny blog , pełen inspiracji! Pozdrawiam Serdecznie.
    * oliwia-mrozowicz.blogspot.com *

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda, nie jadam co prawda makaronu, ale cała reszta jest jak najbardziej dla mnie:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie wiosenne dania już za mną chodzą, dlatego porywam talerzyk i się częstuję, bo wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczne danie, uwielbiam połączenie makaronu i warzyw :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam, tylko oczywiście muszę robić w wersji dla alergików ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne danie. Moje ulubione smaki na jednym talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. oj, może taki makaron zrobię jutro do pracy :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  23. Rozpływam się na widok tak pysznego makaroniku ! I te wspaniałe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealne danie dla mnie! Kocham szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  25. uwielbiam szparagi, muszę się w nie zaopatrzyć.
    chodzi za mną zupa krem!

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam taki makaron <3 PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  27. Z wielką chęcią bym skosztowała takiego makaronu:)

    OdpowiedzUsuń
  28. U mnie również szparagowe szaleństwo trwa w najlepsze. Trzeba korzystać póki jest sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Lekko, smacznie i świeżo - rewelacja! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  30. Chyba wproszę się na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda tak smakowicie, że chyba jutro pobiegnę po szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszny, kolorowy, fantastyczny makaron! Moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Piękny talerz! Bardzo chętnie zjadłabym taki obiad. Muszę upolować szparagi;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Całość wygląda bardzo apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  35. U mnie też co roku szał :) uwielbiam szaparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo smacznie wygląda, szczerze to nigdy nie przygotowywałam szparagów, ale chyba w końcu się skusze :D

    OdpowiedzUsuń
  37. świetna wersja ! ja dziś także szparagowo, ale przez brak czasu dużo uboższa receptura :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Uczta dla oka i podniebienia! Pyszne danie!!!

    OdpowiedzUsuń